Afgelopen donderdag werd onze standaard ALV ingeruild voor een workshop. Van Lieke Beelen, founder van Visual Contracts en expert op het gebied van Design Thinking, kregen wij de workshop 'Design Denken'. En de beste methode om het te leren is om het gelijk toe te passen. We kozen dus een uitdaging voor onze Kamer als thema voor deze training. Op deze manier sloegen we twee vliegen in een klap. We hebben geleerd wat design denken is en hoe we dit kunnen gebruiken om tot creatieve en betere oplossingen te komen voor vraagstukken en we hebben een gaaf concept bedacht voor de aanstaande World Cleanup Day!

Design Thinking

Design denken gaat ervan uit dat je leert denkenk zoals vele creatieven eigenlijk altijd al doen. Deze methode is ook buiten de creatieve wereld een steeds interessantere methode om vraagstukken te benaderen. Dit omdat je de gebruiker centraal zet en niet uitgaat van aannames maar constant in contact gaat om te checken of de uitkomst aansluit bij de behoefte. Hierdoor kom je te nieuwe, creatieve oplossingen waarbij de gebruiker centraal staat. Een interessante skill om te leren dus. Voor binnen JCI, maar ook voor daarbuiten binnen je eigen beroepspraktijk.

World CleanUp Day

We hebben tijdens de training nagedacht hoe we World Cleanup Day kunnen inzetten om iets goeds te doen voor de maatschappij en om onze Kamer meer zichtbaar te maken zodat potentiële nieuwe leden ons weten te vinden. Dit hebben we gedaan aan de vijf stappen van het design thinking process. 

Empathize

Wie is onze doelgroep en wat vinden zij belangrijk. In drie groepjes gingen we met deze vraag aan de slag. De eerste groep evalueerde de vorige World CleanUp Day, de tweede groep interviewde onze potential over hoe ze JCI heeft leren kennen en waarom ze het interessant vindt en de derde groep ging zich verdiepen in de doelgroep die we kunnen bereiken met de actie tijdens World Cleanup Day.

Define

Met deze nieuwe informatie hebben we ons vraagstuk gedefinieerd. En bepaald wat de scope van de avond is: hoe kunnen we door middel van World CleanUp Day potentiële leden laten ervaren wat JCI is.  

Ideate

In deze fase gingen we brainstormen over hoe we ons vraagstuk kunnen oplossen. Dit ging van gave ideeen voor een activiteit tot slimme oplossingen om mensen te betrekken. Alles wat kan bijdragen werd meegenomen. Aan het einde van deze fase werden er drie ideeën geselecteerd voor verdere uitwerking. 

Prototype

In deze fase werd elk idee door een groepje verder uitgewerkt in een storyboard. Hoe zit dit idee er nu uit en welke stappen moeten er worden genomen om dit te realiseren. Een plan voor een Foodwaste pop-up en een communicatienetwerk om potentials te informeren werden gepresenteerd.

Test

Hoewel het deze avond niet mogelijk was om ons idee bij de doelgroep te testen hebben we de ideeën wel bij elkaar getest. Elk groepje presenteerde zijn/haar idee en kreeg feedback van de overige aanwezigen.