Nieuws

Afgelopen zaterdag zijn leden van JCI ’s-Gravenhage, bepakt met boodschappenlijstjes, fietskratje en regenjas, langs lokale ondernemers gefietst om hen een steuntje in de rug te geven.

 

Deze Corona tijden zijn voor niemand makkelijk en ook wij van JCI 070 beseffen dat als geen ander. Onder het mom van “eten moeten we toch” zijn we deze culinaire route gaan fietsen. Deze route van meer dan 30km leidden ons langs mooie dorpen, prachtige natuur en ondertussen zagen we de hemel van kleur veranderen. Het was adembenemend om Zuid-Holland er zo bij te zien liggen.

 

Onderweg hebben we onze boodschappen gedaan bij een lokale bierbrouwer, imker, groente- en fruitteler, biologische slager en genoten we van heerlijk lokaal gebakken taart. “Het is mooi dat provincie Zuid-Holland deze fietsroute door de streek heeft ontwikkeld want het aanbod in de hoeveelheid streekproducten is indrukwekkend. We hoeven ons eten niet van ver te halen; om de hoek zijn ook goede en betaalbare producten te vinden”, aldus Carlijn van de Meulenhof, mede-organisator van Tour de 070.

 

Voor een fotoverslag: bezoek ook onze instagram.

De afgelopen maanden heeft Bianca zich ingezet om de cadeaus, bedoeld voor de Bejaarden Boottocht i.s.m. Koningin Emmafonds, een mooie bestemming te geven. Mede dankzij het inzetten van haar netwerk heeft ze een verzorgingstehuis in de Schilderswijk blij kunnen maken met tassen en dozen vol cadeaus voor de bewoners aldaar. Gisteren hebben we de eerste foto's al ontvangen van blije bewoners met cadeaus. Binnenkort zullen we ook deze hier delen. Voor die inzet werd ze beloond met de award "Haagsche ooievaar": een lid die zich op een positieve manier heeft weten te onderscheiden. 

En dat was nog net alles. Vanaf de eerste kennismaking hebben we Bianca leren kennen als een ondernemende, gezellige dame met hart voor impact gerelateerde activiteiten. We zijn dan ook blij dat we haar gisteren hebben mede kunnen delen dat ze nu echt bij hoort! 

Dus Bianca: welkom! 

Het aantal eenzame ouderen is groot. Er zijn vele ouderen die amper bezoek ontvangen. Dit is aan het begin van de corona crisis aanzienlijk toegenomen, omdat er wekenlang geen bezoek was toegestaan.

JCI ’s-Gravenhage organiseert - ten behoeve van haar 60-jarig jubileum - op 19 oktober de Global Peace MeetUp in het Migratie museum. Een interactief event met hoogwaardige sprekers en ruimte voor debat dat in het teken staat van diversiteit en verbinding. Inwoners van Den Haag en omgeving worden uitgedaagd om aan te sluiten bij dit interactieve evenement en zo samen met de organisatie en experts te kijken naar hoe je bij kunt dragen aan meer verbinding tussen mensen en culturen in de meest multiculturele stad van Nederland.

Afgelopen zaterdag droeg JCI ‘s-Gravenhage opnieuw een steentje bij tijdens de World Cleanup Day. Gedurende de middag hebben ruim 35 JCI-leden en andere vrijwilligers, waaronder een grote delegatie van Rukun Budi Atama, de handen uit de mouwen gestoken en de binnenstad van Den Haag een beetje schoner gemaakt. Deze actie is onderdeel van het wereldwijde initiatief, waarbij op 21 september in ruim 160 landen bedrijven, scholen, sportverenigingen, organisaties en partijen zoals JCI aan de slag gingen om zoveel mogelijk zwerfvuil op te ruimen.

Op zaterdag 21 september draagt JCI ‘s-Gravenhage opnieuw een steentje bij tijdens de World Cleanup Day. Gedurende de middag zullen zo’n vijftig JCI-leden en andere vrijwilligers de handen uit de mouwen steken en de binnenstad van Den Haag (zwerf)afval vrij maken. Deze actie is onderdeel van het wereldwijde initiatief, waarbij op 21 september in ruim 160 landen bedrijven, scholen, sportverenigingen, organisaties en partijen zoals JCI aan de slag gaan om zoveel mogelijk zwerfvuil op te ruimen.

Op zaterdag 15 juni vond weer de jaarlijkse bejaardenboottocht - inclusief bingo - plaats! Dit jaar een extra feestelijk editie, aangezien het de 55e keer was dat deze geweldige tocht werd georganiseerd. In samenwerking met het Koningin Emmafonds, een hele hoop chauffeurs, nog meer vrijwilligers en de (aspirant) leden van onze kamer werd deze dag een groot succes.

JCI 's-gravenhage viert dit jaar het 60-jarige jubileum. Omdat dit best een volwassen leeftijd is voor een club die nooit echt volwassen zal worden, gaan we dit natuurlijk groots vieren. Onder het thema 'Let's Rock' - geïnspireerd door de rock 'n roll gekte in het oprichtingsjaar van onze Kamer - organiseren we maar liefst drie gave activiteiten.

Afgelopen zaterdag  waren we allemaal uitgenodigd in Zevenbergen (gemeente Moerdijk) voor het mei-CvA (College van Afgevaardigden). Het CvA stond volledig in het teken van water; geen vreemde keuze voor een gemeente die vooral bekend is vanwege haar haven. In de ochtend was er natuurlijk de vergadering, rond de lunch een interessante Keynote van beroepsavonturier Wilco van Rooijen gedurende dee hele dag was er een sterk inhoudelijk programma met bijvoorbeeld een presentatie en rondleiding van het Havenbedrijf, een bezoekje aan de brandweer, zelf parfum maken of een bezoekje aan Willemstad. 

Team #LEF, onderdeel van JCI 's-Gravenhage, organiseerde dit jaar de delegatiereis naar de JCI European Conference (EC) in Lyon. De EC is een van de internationale congressen die JCI organiseert. Elk jaar ontmoeten leden vanuit verschillende landen en Kamers binnen Europa elkaar in een andere Europese stad. Elk jaar gaat hier ook een groep Nederlandse JCI-ers naartoe, de zogenaamde DutchDelegation. Om te zorgen voor verbinding tussen de Nederlandse leden worden er altijd een aantal activiteiten speciaal voor hen (bijv. een HollandHotel en de DutchDelegationNight) georganiseerd. En dit jaar lag de organisatie hiervan dus in handen van JCI 's-Gravenhage.

JCI 's-Gravenhage en JCI Noabers vierden samen een internationaal feestje tijdens Koningsnacht. Wij Hagenaren en Hagenezen weten als geen ander hoe je het viert en de Oosterlingen en Duitsers willen het wel eens een keertje meemaken. Een mooie reden voor een 'twinning' feestje met een oranje tintje! Helaas viel de Duitse delegatie (met slechts twee Dortmunders) een beetje tegen. Het was toch een zeer gezellige en geslaagde avond met daarnaast ook leden van JCI Gouda, JCI Haaglanden en JCI Drechtsteden.

Afgelopen donderdag werd onze standaard ALV ingeruild voor een workshop. Van Lieke Beelen, founder van Visual Contracts en expert op het gebied van Design Thinking, kregen wij de workshop 'Design Denken'. En de beste methode om het te leren is om het gelijk toe te passen. We kozen dus een uitdaging voor onze Kamer als thema voor deze training. Op deze manier sloegen we twee vliegen in een klap. We hebben geleerd wat design denken is en hoe we dit kunnen gebruiken om tot creatieve en betere oplossingen te komen voor vraagstukken en we hebben een gaaf concept bedacht voor de aanstaande World Cleanup Day!

Onze kamer deed dit jaar alweer voor de 4e keer mee aan de JCI Curling Cup. In 2017 won onze kamer de titel, dit jaar zijn we daarom wederom de strijd aangegaan. Met een team van vijf leden en enkele supporters waren wij afgelopen 16 maart aanwezig op de enige echte curlingbaan van Nederland; het Silverdeome in Zoetermeer. 
Op zaterdag 2 februari was het eindelijk zo ver: de kamerlunch bij Le Gône - traiteur Lyonnais. Deze lunch was bedoeld als voorbereiding op de delegatiereis naar het Europees Congres in Lyon in mei.

Afgelopen 19 januari waren we allemaal uitgenodigd in Leeuwarden voor het eerste CvA (College van Afgevaardigden) van 2019. Het is wat ver weg (voor de meeste JCI-ers en in ieder geval vanuit Den Haag bezien), maar daar had JCI Friesland goed op ingespeeld door een programma samen te stellen voor het hele weekend. Dus voor degene die er zin in hadden was je vanaf vrijdagavond tot en met zaterdag diep in de nacht onder de pannen.

Tijdens de eerste ALV van het jaar sluit het ene bestuur af en start het volgende bestuur op. Dit is dus altijd een vergadering waarin veel besproken wordt. En waar veel nieuwe plannen worden gemaakt. De avond bruiste dan ook van de energie. Het bestuur 2019, bestaande uit Carlijn, Sjuul en Meriel, heeft er zin in om er samen met alle Kamergenoten een mooi jaar van te maken. 

De jaarlijkse gezamenlijke nieuwjaarsborrel van de Haagse Kamers was weer een daverend succes. Op vrijdag 11 januari kwamen leden en oud-leden van onze beide Kamers samen om informeel en ongedwongen het nieuwe jaar in te luiden. 

Op donderdag 8 november, tijdens de derde niet-ALV van dit jaar, waagde onze kamer zich voor het eerst aan de pubquiz van O'Casey's. Twee teams van JCI 's-Gravenhage streden tegen de 38 andere aanwezige teams voor eeuwige roem en glorie. Met vragen als 'wat betekent panofobie?', 'wat is het eerste woord dat Bambi zegt?', 'wie was de jongste voetballer op het afgelopen WK voetbal' en ''wie is de zanger van dit overbekende liedje waar je toch de naam niet van weet?' wisselde het niveau van de vragen tussen niet te doen en prima te handelen. Gelukkig konden de pubquizstrijders tijdens de quiz rustig een drankje drinken, hapjes eten en met elkaar nieuws uitwisselen gezien het puike systeem van grote schermen waar de vragen op stonden. Hierdoor kon het nuttige (eer van JCI 's-Gravenhage verdedigen) met het aangename (met elkaar borrelen) verenigd worden. Na acht rondes wisten de twee teams de 14e en 16e plek te behalen.

Op 15 september 2018 is het zover; World Cleanup Day. Wereldwijd gaan miljoenen mensen in 150 landen de straat op om afval op te ruimen. JCI is partner van World Cleanup Day, in Nederland komen we we samen met de Plastic Soup Foundation in actie. Diverse Kamers organiseren mooie projecten om hun eigen omgeving op te ruimen en bewustwording te creëren. De beide Haagse Kamers trekken hierin samen op en organiseren een strandjut activiteit.

Een van onze aspiranten, Sjuul Leijten, is geïnterviewd voor het JCI MGZN. In het stukje vertelt ze over hoe ze met JCI in contact is gekomen en hoe ze de eerste periode in onze Kamer ervaart.

Afgelopen vrijdag hebben we Lotte Nijkamp, actief en betrokken lid van onze Kamer vereerd met het senatorship. Het senatorship is een blijk van waardering; het is het internationaal erkende ere-lidmaatschap van JCI. Dit ere-lidmaatschap ontvangen leden die zich lokaal buitengewoon verdienstelijk hebben gemaakt en ook op landelijk en/of internationaal niveau een actieve bijdrage hebben geleverd.

Tijdens de afgelopen ALV heeft JCI ‘s-Gravenhage gestemd voor de organisatie van de Dutch Delegation reis naar de Europese Conferentie in Lyon. Een ruime meerderheid is enthousiast over het organiseren van de reis. Van juli zullen we ons met de Kamer richten op de organisatie van een reis met een buitengewoon tintje.

Afgelopen zaterdag hebben JCI ’s-Gravenhage en het Koningin Emma Fonds voor de 54e keer de Bejaardenboottocht georganiseerd. Tijdens deze jaarlijkse boottocht maken ouderen onder begeleiding van JCI-leden en vrijwilligers van het Koningin Emma Fonds een boottocht over de Kaag. Dit jaar konden wederom bijna tachtig ouderen met een minimum inkomen kosteloos genieten van een zeer geslaagd en geheel verzorgd dagje uit met als hoogtepunt de bingo.

Het Ondernemersgala Den Haag kent al sinds 2006 een rijke traditie, namelijk als het gala waar het bestuur van de Stichting Ondernemersgala Den Haag tezamen met Haagse ondernemers en bedrijven goede doelen ondersteunt. De gemeente Den Haag stelt het atrium van het stadhuis aan het Spui ter beschikking voor de honderden gasten die onder het genot van een prachtig diner genieten van een bijzondere avond.

Afgelopen oktober is JCI ‘s-Gravenhage-lid, Renee van der Zwan, officieel verkozen als voorzitter van JCI Nederland voor 2018. Vanaf het januari CvA draagt ze deze titel officieel en staat zij aan het roer van JCI Nederland. Uiteraard ondersteund door een prachtig team van EVP’s en andere enthousiaste leden van JCI. JCI ‘s-Gravenhage is trots op deze prestatie en steunt Renee ten volle.